От големия ВиК проект във Варна ще бъдат изпълнени около 40 процента, стана известно днес след среща между министъра на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков, областния управител Марио Смърков, кмета Иван Портних, ръководителите на Агенция "Пътна инфраструктура" и на "Български ВиК холдинг", предава БТА.

Планирането и проектирането през годините е било забавено и поради тази причина сега от 8 обекта, само два ще станат факт, обясни министърът. По думите му останалите дейности ще бъдат реализирани през следващия програмен период.

Според министъра настоящият управител на "ВиК - Варна" Веселин Русев няма вина за създалата се ситуация. Той посочи още, че проблемите са се натрупали в предходни години и сега ръководството на дружеството се старае да запази европейското финансиране.

Управителят на "ВиК-Варна" Веселин Русев уточни, че всички обекти, по които се работи в момента, ще бъдат довършени. Той увери, че градът няма да остане разкопан.

Министър Шишков коментира и проблема с водопровода във Варна, който аварира два пъти за един месец. По думите му разрешението за ползването му е от 2008 година.

Инвеститор е било МРРБ, но проектът липсва както в министерството, така и в община Варна или във водното дружество в града. Положената тръба от стъклопласт е неподходяща за това място, уточни министърът.

По думите му ще се търси вариант за авариен ремонт на част от проблемния водопровод в наклонения участък, където стават авариите. Парите ще осигури "ВиК-Варна", като ще бъдат положени метални тръби. Русев допълни, че ще бъдат подменени около 160 метра от водопровода.

Кметът Иван Портних коментира, че подмяната на тръбите ще помогне за разрешаването на проблема, но трябва да бъде направено обследване на целия водопровод, за да се проучи дали няма и други рискови участъци.