Варна има предпоставки за привличане на инвеститори и една от причините е, че градът е един от големите икономически центрове. Това коментира днес в крайморския град Петър Ганев от Института за пазарна икономика. Той участва в среща на бизнеса във Варна и региона, организирана от вестник "Капитал", в партньорство с ICT Media и община Варна.

Специалистът допълни, че в града има университети, млади хора, чувствително повече население в трудоспособна възраст, което е с висше образование, и е сред населените места, които не губят хора, а населението нараства.

Като естествен икономически център Варна има всички предпоставки да е успешна и като данни градът наистина стои добре на фона на страната, каза още Ганев. Той посочи за пример, че във Варна коефициентът на заетост остава висок. През последната година обаче се наблюдава известна загуба на абсолютния брой на работните места /данните за първото тримесечие на 2018 г./, каза Генев.

Според него за привличане на инвеститори е необходимо да има по-агресивна стратегия. За пример той посочи Пловдив, който през последните години привлича сериозен интерес и това е станало с наистина агресивна политика. По думите му е много важно да имаш готова оферта за инвеститора - ако инвестирате тук, имаме зони и в рамките на шест месеца можете да имате работещо предприятие. Ако това не е така и процедурите отнемат на инвеститора три години, той няма да дойде, смята специалистът.

Ганев коментира още, че пазарът на труда у нас малко "прегрява". Болшинството от хората работят, вече ще има нужда не от създаване на много нови работни места, а на по-малко, но високо платени. Това много рядко може да се случи в туризма или строителството, по-често става в ИТ индустрията, аутсорсинга, т.е. услугите, които са за износ, обобщи Ганев.