Мъж от Варна на два пъти е нарушил задължителната карантина след завръщането си от Италия, съобщиха от Апелативната прокуратура в крайморския град. Досъдебното производство по случая се ръководи от районната прокуратура във Варна.

Досъдебното производство е започнато днес и е за нарушение от 49-годишния мъж на предписаните от РЗИ-Варна мерки за изолирането му след завръщане от Италия. Престъплението е извършено по време на извънредното положение, обявено заради епидемията от COVID-19 в България, свързана със смъртни случаи, уточняват от прокуратурата.

Мъжът пристигнал на летището във Варна от Италия на 7 март. При завръщането си попълнил формуляр, в който вписал данни за него и съпругата му. Уточнил, че няма личен лекар, и посочил, че ще бъде на домашния си адрес, след като бил уведомен за задължителната изолация за срок от 14 дни.

Вчера служители на МВР във Варна посетили адреса, според указанията на кризисния щаб. Мъжът не бил намерен там. Проведен бил телефонен разговор с него и той обяснил, че до минути ще бъде на адреса си. Пред служителите на реда заявил, че е ходил по работа при адвоката си. Предупреден бил да спазва стриктно карантинния срок от 14 дни. На последвалата днес нова проверка на адреса мъжът отново не бил открит. Отсъствието си от адреса обяснил, че е водил сина си на уроци.

Пресцентърът на Апелативната прокуратура напомня, че наказанията за неспазване на карантинния период от 14 дни след завръщане от рискова държава може да доведе до наказание лишаване от свобода до 5 години и глоба от 10 000 до 50 000 лева.