Горските територии във Варненска област са под постоянен мониторинг, заради опасността от разпространение на африканска чума по свинете, съобщиха от Североизточно държавно предприятие /СИДП/.

Болестта не е открита у нас, но констатираните огнища на заразата в Румъния изискват предприемането на спешни превантивни мерки, уточняват от СИДП. Те предвиждат мащабна информационна кампания сред ловните сдружения и намаляване на популацията на дивата свиня.

Изпълнителната агенция по горите вече отправи призив към ловците за по-интензивен индивидуален отстрел, така че популацията на дива свиня да бъде редуцирана максимално бързо, без това да застрашава биологичния вид. За целта в държавното ловно стопанство "Шерба", коeто e на територията на Варненска област, беше съставен необходимия план за отстрел по правилата на подборния лов, уточняват от държавното предпирятие.

СИДП и Регионалната дирекция по горите-Варна незабавно предприеха разяснителна кампания сред ловните дружини. Тя започна в стопанствата в Добричка област, които са в непосредствена близост до границата с Румъния.

Ловците са предупредени, че трябва веднага да информират официален ветеринарен лекар за всички намерени умрели диви свине, както и при установена промяна на здравния статус, поведението на животните и/или изменение от нормалния вид на вътрешните им органи.