Европейската прокуратура би искала да подчертае, че не коментира изявления, направени от политически представители във връзка с нашите разследвания, са казва в изявление, разпространено от Европейската прокуратура по повод пресконференцията, дадена днес от кмета на Варна Иван Портних. 

В изявлението се потвърждава, че Европейската прокуратура е започнала разследване на строителен проект във Варна през 2021 г. въз основа на първоначален доклад на Европейската служба за борба с измамите (OLAF).

Винаги, когато можем да кажем нещо за някое от нашите разследвания, ще го направим проактивно, се посочва в изявлението.

В рамките на Европейската прокуратура Постоянните камари са ключов елемент за гарантиране на независимостта на всички разследвания. Те наблюдават действията, предприети по време на разследването, и вземат решение за всички важни стъпки, включително дали да се води досъдебно производство, да се прекрати разследването или да се приложи опростена процедура.

По-конкретно, това означава, че трима европейски прокурори от друга държава членка оценяват и утвърждават всяко предложение от европейски делегиран прокурор за вземане на решение по даден случай, се посочва в заключение в изявлението.

По-рано кметът на Варна Иван Портних обяви, че са в ход "политическа манипулация и активно мероприятие", насочени срещу него преди местните избори. Портних дори прогнозира, че ще бъде арестуван преди вота през октомври.

Варненският кмет визира разследването на Европейската прокуратура за изграждането на рибарското пристанище "Карантината" в квартал "Аспарухово" и най-вече изборът Йоан Каратерзиян да е експерт по случая.

Аргументите на Иван Портних са, че Йоан Каратерзиян е активист на "Зеленото движение" и "дори е спряган като кандидат за кмет на Варна от ДБ, "Зелено движение".

Кметът на Варна съобщи, че вече има подадено възражение до Европейската прокуратура за отвод на Йоан Каратерзиян като вещо лице, тъй като е заинтересована страна по случая.

Портних обяви още, че има съмнения и за намеса в разследването от страна на Теодора Георгиева - европейски прокурор в Европейската прокуратура.