Няма никакъв риск за възникване на водна криза във Варна или в Бургас, казаха днес на съвместна пресконференция управителите на ВиК-дружествата в двата града Валентин Вълканов и Ганчо Тенев. Изразената позиция на срещата, дадена в отговор на изказвания на министъра на околната среда и водите Емил Димитров, бе подкрепена и от областния управител на Варна Стоян Пасев.

В момента в язовир Камчия има 123 милиона кубика вода, обясни Тенев. По думите му за обслужването на района, който се захранва от съоръжението, са нужни по около 6 милиона кубика на месец. Тенев уточни, че само за месец в язовира са се влели 20 милиона кубика вода и се очаква нивото да се качи още.

Вода в Камчия има достатъчно както за тази, така и за 2022 година и за Варна и за Бургас, допълни Вълканов. Двамата управители обясниха, че през декември миналата година са получили график от МОСВ, с който са намалени количествата течност, които имат право да ползват двата града. За Варна снижението е с около 40 процента, за Бургас - с около 15.

Намаляването на количествата подавана вода може обаче да става само в рамките на допустимото, защото деривацията Китка-Варна е направена така, че ще възникне голям проблем, ако обемите спаднат драстично, допълни Вълканов. По думите му, за да функционира нормално деривацията, е нужно през нея да минават минимум 700 литра в секунда. Максималният й обем е 2 400 литра в секунда.

Варна може да ползва изворите в Девня винаги, но от там водата се добива помпажно и цената й е 7 пъти по-скъпа в сравнение с тази от Камчия, каза още Вълканов. Той уточни, че градът може да разчита и на аварийно подаване от язовир Цонево.

Двамата директори обясниха, че не знаят как се е стигнало до казуса с язовир Камчия, при положение, че проблем реално не съществува. За захранването на Бургас от язовирите Ахелой и Порой Тенев посочи, че по проекта се работи активно, но има закони и е невъзможно дружеството да полага тръби в ниви частна собственост, без наличие на промени в устройствените планове.

През миналата година не е имало никакви преписки за язовир Камчия, било писмени или устни, между МОСВ областната управа във Варна и ВиК-дружествата, допълни Стоян Пасев. По думите му проблемът със спадането на язовир Камчия е поставен в края на септември на обща среща в Бургас. През декември обаче МОСВ своеволно намали водоподаването, което е абсолютно недопустимо в условията на пандемия, допълни Пасев.

Той изрази съгласие, че трябва да се мисли превантивно за осигуряване на алтернативни източници за двата града, но без да се всява паника у хората, защото в момента няма никакъв риск от режим на водата. С изкуственото създаване на проблем вероятно министър Димитров търси политически дивиденти два месеца преди изборите, но подобна липса на комуникация е недопустима, обобщи Пасев.

Последва реакция на екоминистъра

Дирекция "Управление на водите" в МОСВ, още януари 2020 г., когато бях на 5-6 дни министър, ме уведоми за проблемите с язовир "Камчия". Веднага свиках извънредно заседание на Висшия консултативен съвет по водите, представители в който имат и ВиК дружествата. Това се посочва в изявление на министър Емил Димитров в отговор на пресконференция на областния управител на Варна Стоян Пасев, директора на ВиК Варна Валентин Вълканов и Ганчо Тенев, началник на ВиК Бургас.

В изявлението е посочено, че тогава единодушно е било взето решение с месечните графици за използването на водите от язовир "Камчия", считано от месец февруари 2020 г., да бъде поставено условие ВиК-дружествата да предприемат действия за включване на алтернативни водоизточници за осигуряване на водоснабдяването.

От януари миналата година до януари тази година управителите на ВиК дружествата са информирани ежемесечно за необходимостта да предприемат действия за алтернативно водоснабдяване, за размера на намалените количества в съответния месечен график за Варна и Бургас, както и когато някои от тях извършваха нарушение, е посочено още в изявлението. В него се дава пример от юли, когато ВиК Варна е надвишило определения лимит, за което е било издадено предупреждение на управителя на дружеството.

В изявлението са отбелязани всички мерки, които са вземани през годината до този момент. Министърът посочва още, че за него въпросът с водоснабдяването на Варна и Бургас продължава да стои със същата сила, независимо кои са лицата, с които ще работи за решаването му