Министърът на околната среда и води Емил Димитров обвини Варна в 11-месечно бездействие, след като операторът бил предупреден още миналия февруари, че ако не предприеме мерки за алтернативно водозахранване, яз. Камчия ще може да им осигурява вода само до май 2021 година.

"11 месеца в графика пише, че предстоят ограничения във връзка с това, че за Бургас няма да има вода. Никой от Бургас не е дошъл тук, никой от Варна не е дошъл тук", каза министърът пред БНТ.

В графика за този януари той е написал, че от миналия февруари предупрежденията са вече 11. Водата е паднала и сега, когато трябва да се наложат ограничения, те искат още една година.

В новия график с 1 млн. кубически метра по-малко вода ще ползват жителите на Варна, а в Бургас количествата са орязани с 1,6 млн. кубика. Причината е значителен спад на количествата в язовир "Камчия", който е основен източник за битово водоснабдяване. В момента във водоема има 44,484 млн. кубика, а миналата година в язовира е имало 83,930 млн. кубика. Общият обем на язовира възлиза на 233 млн. кубика, което означава, че към момента е запълнен на около 20%.

Министър Емил Димитров припомни, че още през януари м. г. е казано, че Варна трябва да предприеме действия за алтернативно захранване като има две възможности - яз. Цонево и яз. Девня. Министърът обясни, че е събрал представители от двата морски града, по указание на премиера, на 1 декември в Бургас. Варненци са казали, че са солидарни и са си похарчили водата за 10 дни.

"Създадоха криза, едва ли не за Нова година да няма вода и ние от водата за Бургас дадохме още 1 милион на Варна", обясни Димитров.

"Варна има две възможности - язовир Цонево и Девня. Не са направили нищо", дъполни той.

"Каквото и да ви кажат, става дума за пари", продължи той след обвинение как години наред не е направена пречиствателна станция и как преди 2 години са поискали язовир "Цонево" вече да не е резервен, а сега се иска пак да стане такъв. Димитров обвини за ситуацията икономически интереси - да си правят "хотелчета", да си "развиват бизнес".

"Еми то като ме рекетираш или ще спра града, или ми дай от водата от Бургас, давам от водата на Бургас", избухна Димитров по повод водната криза във Варна. И продължи как имал "един ВиК шеф", който мразел турското малцинство и не им пускал сондажите - 200 сондажи.

Според Димитров, третият "ешелон" саботирал всичко - с уточнението, че първи ешелон са министрите, а втори - зам.-министрите. Не може да си представите, че цялата каскада "Белмекен" работи, за да вкара вода в един частен ВЕЦ язовир 20 години - има кой да ги накара да изведат вода към друго място (до язовир "Пясъчник"), още малко, продължи екоминистърът, визирайки явно премиера Бойко Борисов с думите "като дойде да открие". "Когато видиш, че не се справят, ела при мен", продължи Ревизоро, визирайки по име министър-председателя. И уточни, че за язовир "Пясъчник" трябва една помпа да се оправи.

Министърът отправи остри крикити и към Бургас.

"Бургас искат да усвоят 640 милиона за воден цикъл, а до момента за 60 дни не могат да направят 6 км тръби", каза Емил Димитров. По негово мнение на 20 февруари, като няма водопровод, ще е късно.

"Ако ние не направим водопроводът до 20-ти, аз не искам да съм на мястото на Бургас на избори.

Другата седмица Димитров ще уведоми Борисов. Емил Димитров не пропусна да каже как други министри поели ангажименти на среща с премиера да се направят сондажи за вода, а нямало сондажи - след въпрос дали трябва да се уволняват хора, например ръководителя на ВиК Варна.

"Аз им казах - ще стане като това с Перник", настоя Димитров, според който ако не бъде направен водопровод от "7 километра в полето" вече месеци наред и че за изборите ще има водна криза в Бургас.

"Имаме вода, но не я управляваме добре", каза още екоминистърът. "Вода ще има тази година, но ще стане с голям зор", заяви Ревизоро, който се уморил "да се бори с партийни величия", като в следващото изречение посочи кметовете на Бургас и Варна.