Препоръчвам на община Каварна да вземе спешни мерки и да спре строителните дейности до плажа в града. Това е заявила министърът на туризма Николина Ангелкова, която е инспектирала продължаващите ремонти в района, съобщиха от ведомството.

Тя е напомнила, че това е забранено след 15 май. Редно е било така да се планира строителството на хотела и пътя до плажа, че да не се нарушава забраната и да се осигури максимален комфорт на туристите. Зоната, която преди е осигурявала достъп до плажа, сега е възпрепятствана заради строителните дейности и причинява дискомфорт на туристите, е съобщила Николина Ангелкова.

Експертите на министерството са установили, че има достъп от две страни, но все пак това е неудобно за посетителите. Ако община Каварна иска да привлича туристи и да осигури добри условия за плажуващите, не е редно да допуска това. Според министъра в тази ситуация е добре да се намеси областната управа, защото министерството няма правомощия за територия извън морския плаж.

Министър Ангелкова е припомнила също, че първата проверка за басейна на плажа е показала, че той отговаря на схемата и за него не се излива бетон, а съоръжението е с пластмасово корито. Не съществува право обаче басейнът да се ползва като "ол инклузив" услуга от хотела и трябва да е безплатен и за останалите посетители на плажа.

Министерството на туризма ще напише писмо до наемателя с искане до три дни да премахне несъответствията, както предвижда договорът. Ако това не бъде изпълнено, ще се търси неустойка. Ще бъде сигнализирана и Комисията за защита на потребителите, за да направи проверка.