През настоящия програмен период Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) ще кандидатства с проекти, за да бъдат осигурени дронове за наблюдение на водоемите в страната, каза директорът ѝ д-р Николай Георгиев, цитиран от БТА.

Според него работата с такава техника ще улесни много инспекторите при борбата им с бракониерите.

Агенцията ще търси пари по европейските фондове и за високопроходими автомобили и катери, които да ползва в морето и по река Дунав. Освен това искаме да осигурим видеокамери, които да поставяме като фотокапани, допълни Георгиев.

По думите му те могат да послужат край язовирите, реките и морето и да засичат нарушителите в реално време.

Ръководството на ИАРА планира чрез европейските фондове да бъдат осигурени средства и за техника, която да повиши сигурността на инспекторите, срещу които сега нерядко се проявява агресия, допълни директорът на агенцията.

По думите му идеята е да се купят бодикамери за служителите. Това ще даде възможност на дежурните в Центъра за наблюдение на риболова да виждат и чуват в реално време какво се случва. В момента те могат само да наблюдават чрез камерите, поставени в автомобилите на ИАРА. Не е тайна, че особено през последните години има ръст на агресията към инспекторите, коментира още Георгиев.

По думите му освен вербални, вече има и физически нападения, включително чупене на служебни автомобили.

На язовир "Розов кладенец" се стигна и до изстрел от бракониери, нападнали мобилен екип на агенцията, има и случаи, в които инспекторите са гонени с брадва или нарушителите са пробвали да ги прегазят с колите си, разказа още Георгиев.