През последните две години увеличението на германските туристи у нас е 47 процента, като се очаква заедно с тази година то да е над 50 на сто. Това каза във Варна министърът на туризма Николина Ангелкова, която участва в конференцията "Eвропейски стандарти за туризма в България", организирана от министерството и фондация "Конрад Аденауер".

Ангелкова посочи, че през миналата година германските туристи заемат трето място сред чуждестранните гости, но сред летните туристи са на първо място. Тя коментира, че на форума е обсъждано засилването на рекламата на българския балнео и СПА туризъм, които представляват интерес за германците.

Ръководителят на фондация "Конрад Аденауер" за България Tорстен Гайслер добави, че миналата година гостите от Германия у нас са били близо 900 000, но потенциалът далеч не е изчерпан. Той допълни, че по тази причина фондацията иска да разпространява информация в Германия, че в България може да се провежда не само почивен, но и винен, лечебен, конгресен и други видове туризъм.

Гайслер коментира още, че в Германия е много добре развито дуалното обучение и вече постигнато първоначално решение 25 български ученици да имат възможността да специализират професионално обучение в областта на хотелиерството и ресторантьорството в страната му. В бъдеще ще се помисли и възможността за стажантска практика в Германия, каза още той.