Над 60 000 са заетите в секторите строителство, търговия, транспорт, хотелиерство и ресторантьорство, култура, спорт и развлечения в община Варна.

Това сочат първоначалните данни на доклад, изготвен от Института за пазарна икономика (ИПИ) за "Влиянието на COVID-19 върху икономиката на Варна", поръчан от Община Варна и цитиран от агенция "Фокус".

Това са и секторите с най-ниски официални заплати - под 900 лв. на месец през 2018 г., само в транспорта месечната заплата е над 1 100 лв.

Именно тези сектори ще бъдат най-тежко засегнати от кризата, включително и заради предстоящия по-слаб туристически сезон. В тях се очакват и най-много съкращения.

Други над 40 000 са заети в сфери, които не са толкова зависими от туризма и в които работните места са в по-малка степен засегнати от моменталния ефект на кризата. Това са заетите в сферата на финансите, информационните технологии, професионалните дейности, администрация и управление, образование и здравеопазване.

Последните два сектора също понесоха тежък удар от коронавируса, но към момента опасността от загуба на работни места в тях остава по-малка. Общо в тази група дейности средната месечна заплата е около 1 400 лв., а в айти сектора достига близо 1 900 лв.