Онкоболна с коронавирус е получила пет отказа от достъп до Спешна медицинска помощ, разказват нейни близки пред Нова телевизия. По думите им се е наложило те сами да закарат Стефка Владева до болница във Варна. "Беше приета с двустраннабронхопневмония в тежко критично състояние", обясни внучката Стелияна Стефанова.

"Не се хранеше, дишаше много трудно и не можеше да върви", разказа тя.

На 18 октомври малко след 19.00 ч, след консултация с лекуващия лекар, семейството на жената звъннало на спешния номер 112. Обаждането било пренасочено към Спешна помощ - Варна.

"С ужасен тон ми беше обяснено как всичко това е нормално и че трябва да лежи", каза Илияна Костадинова, дъщеря на болната жена.

Следва и второ обаждане, в което Илияна споделя, че състоянието на майка й се влошава. Докато пътува към дома на баба си Стелияна, тя също позвънява на 112, откъдето я свързват със Спешна помощ - Варна. "Обясних отново случая, но пак ми казаха, че това е нормално", жалва се жената. Тя пристигнала на адреса и пак звъняла за пореден път на спешния телефон.

"Диспечерката каза да изчакам, след което дори не ме свърза с парамедика, а ми предаде, че те нямат носачи и няма как да ни помогнат", разказа жената. Следва и поредно пето обаждане на 112, но без резултат.

Близките на Стефка Владова успели сами да я качат в колата си и да я закарат до болница "Света Марина" във Варна.

От лечебното заведение не дават информация в какво състояние е приета пациентката, тъй като такава могат да получат само близките на болната.

Директорът на Центъра за спешна медицинска помощ в град Варна - д-р Мая Рашева, каза, че е получила по случая от Нова телевизия.

Назначена е вътрешна проверка. "Прослушани са телефонните разговори. Установихме, че има допуснати пропуски от медицинските лица. Трябвало е да бъдат зададени повече въпроси, да се получи информация за моментното състояние на пациентката", обясни Рашева.

Ако се установят нарушения, служителите ще бъдат санкционирани.

"Това са хора, които са с добро професионално досие. Те си осъзнаха грешката и вероятно наказанието няма да бъде уволнение", поясни директорът.

От Министерство на вътрешните работи съобщиха, че в регистъра за спешни повиквания на номер 112 има шест обаждания за този случай. Направена е връзка за консултация с представител на Центъра за спешна медицинска помощ в град Варна.