България продължава да бъде най-слабо имунизираната страна срещу COVID-19 в Европа. Болниците и лекарите у нас са на своя предел, коментира говорителят на Центъра за спешна помощ в София Катя Сунгарска в "Денят започва с Георги Любенов".

"Тежки са цифрите, катерим се към доста тежки и сериозни класации, може би е добре да кажем, че прекалено много сме се вторачили в правата си и забравяме, че срещу всяко право стои задължение", заяви тя.

Според нея, ако ние като нация сме решили, че не искаме да се ваксинираме, това е наше право, само че отсреща седи задължението да спазваме мерките.

Пандемията ни докара до извода, че за една съществена част от обществото здравето и животът не са приоритет номер 1.

"През цялата пандемия, с колегите от спешната помощ в страната, сме първата линия на първата линия, това за нас е повтаряемост. Тази вълна като че ли е по-жестока, защото много млади хора започнаха да се разболяват, някои загубиха и живота си", коментира Сунгарска.

За вчерашното 12-часово дежурство в Спешна помощ е имало 510 повиквания, от които 200 - за Covid, сред тях и 8 деца. Катя Сунгарска обясни, че при огромния стрес и натиск имунитетът на лекарите пада и те също боледуват и са на предела на силите си.

"Миналата вълна беше гняв, сега като че ли е обезверяване. Като цяло обществото ни живее така, сякаш няма вирус, няма пандемия, но когато опре ножът до кокала, се търси някой да е виновен", обясни говорителката на Спешна помощ.

По думите ѝ в болниците един лекар и една медицинска сестра обслужват огромен брой хора. Сунгарска призова да се вслушваме в цвета на нацията, хората на духа и изкуството.

"През цялото време, през тази пандемия нито един от тях не е плюл - напротив. Те проявяваха разбиране и призоваваха хората да спазват мерките и да останат вкъщи. Те неслучайно са цвета на нацията ни, защото преминаха през ситуацията с изключително достойнство", каза тя.

По въпроса със забавянето на линейките Сунгарска обясни, че когато постъпи сигнал, той се триажира - тоест, оценява се неговата спешност и първо се стига до най-тежките случаи. Координацията се осъществява за минути, но в София има над 90 болници и затова системата се претоварва.

Тя отново призова мерките да се спазват, за да не се стига до колапс на здравната система.