На 31 октомври се чества Международният ден на Черно море, отбелязва руската агенция, цитирана от в. "Черно море".

„Постепенно средната височина на екстремалните вълни (максималната височина на вълните в най-бурния ден) расте от година на година, т. е. морето става по-бурно", коментира ученият от руската академия на науките Сергей Добролюбов.

По думите на океанолога, засега няма убедителна хипотеза, която да обясни това явление. Силата на ветровете в открито море практически не с е променила, а щормовете са все по-чести.

Добролюбов отбелязва, че състоянието на екосистемата е „стабилно тежко", най-вече заради замърсените води на реките, които се вливат в морето. Той подчертава, че пускането в експлоатация на газопровода „Южен поток" ще влоши ситуацията.

Днешният Международен ден на Черно море отбелязва петнадесетата годишнина от подписването на Стратегическия план за Черно море.Той е символ на надеждата за по-добро бъдеще за 16 милиона души от шест държави, населяващи крайбрежието му. Олицетворение на ангажимента на правителствата от региона за сериозни действия и реални резултати в усилията по възстановяването и опазването на морето