Решение за това дали плажът ще бъде отворен за посетители ще се вземе в понеделник, след като станат ясни резултатите от поредните анализи, съобщи БНР.

Областният управител на Варна Стоян Пасевднес потвърди, че е изляла втора отрицателна проба за замърсяване на морето около плажа. Ако и третата е отрицателна в понеделник къпането в морето край "Офицерския плаж" ще бъде разрешено, допълни Пасев.

Къпането в морето край "Офицерския плаж" бе забранено на 13 юни от РЗИ-Варна заради неблагоприятни резултати от мониторинга, които не отговаряха на изискванията на наредбата за управление качеството на водите за къпане.
Къпането в района беше забранено миналата седмица заради замърсяване с отпадни води.

Резултатите от пробите, взети от водата , показаха наличие на ентерококи и ешерихия коли над нормите.

Причина за замърсявето е Шокоровия канал, който се излива в морето там. Проект предвижда догодина проблемът с канала да бъде решен, увери екоминистърът Ивелина Василева при визитата си в града преди дни.

За "Офицерския плаж" във Варна има спечелил наемател, каза още областният управител, цитиран от БТА. През този сезон плажът е бил разделен на три ивици, като на южната ивица няма да има водно спасяване, тъй като тя е много малка по площ, но ще има табела, че е неохраняем.
За западната ивица на плажа не е намерен наемател, но ще бъде осигурено водно спасяване, тъй като е на територията на града.

От 66 плажа във Варненска област отдадени на концесия през този сезон са 24 от тях, съобщи Стоян Пасев.

Останалите 42 плажа са без наематели и концесионери. По думите на Пасев за поне поне 11 от плажовете без стопанин трябва да бъде осигурено водно спасяване. Той обясни, че става дума за най-посещаваните плажове във Варна и припомни, че през миналата година е било осигурено водно спасяване на плажове "Фичоза" и "Черноморец", които са именно такива.