29-годишният Галин Георгиев е обвиняем по досъдебно производство на РУП-Девня, затова, че на 17 май тази година в близост до курорта „Златни пясъци”, в съучастие с друго лице е отвлякъл Алберт Зол, гражданин на Люксембург.

В района на Варна, Девня и Шумен двамата ограбили със сила, заплахи и принуда чужденеца, като му отнели iPhone, близо 1000 лева, портмоне с банкови карти, златни накити и лични вещи.

При задържането на Галин Георгиев, органите на реда открили в автомобила му ограбените вещи.

Обвиняемият заяви пред съда, че бил принуден от съучастника си да участва в грабежа и да тегли пари от банковата карта на пострадалия. В деня на ареста той имал намерение лично да ги върне на Алберт.

ВОС обаче прецени, че събраните в хода на разследването доказателства по безспорен начин обосновават предположението, че Галин Георгиев е съпричастен към тежките умишлени престъпленията, за които законът предвижда сериозни санкции - за отвличане - от 7 до 15 години затвор, за грабеж - от 3 до 10 години и за присвояване от 1 до 6 и за кражба от 1 до 10 години "лишаване от свобода”.

Към тези аргументи ВОС прибави и условната му присъда за аналогично престъпление на ВРС от януари тази година, в изпитателния срок на която Георгиев е извършил настоящите деяния.

Нещо повече. Спрямо него има 3 висящи наказателни производства за престъпления,свързани с посегателства върху собствеността, извършени с принуда.

Тези обстоятелства водят съда до извода, че ако е на свобода обвиняемият може да се укрие или да извърши друго престъпление.

Съучастникът на Галин Георгиев в отвличането на чужденеца, в грабежа, в присвояването и в кражбата вече е установен и задържан. Предстои привличането му като обвиняем.

Ако Георгиев обжалва днешното определение на ВОС ще се яви пред Апелативен съд Варна на 26 май 2015 година от 10.00 часа.