Бившият главен секретар на МВР Живко Коцев пристигна за разпит в Комисията за противодействие на корупцията, заедно с адвокатите си Илиян Василев и Даниела Доковска. Той влезе в сградата през заден вход, предаде NOVA

На влизане в антикорупционната комисия Коцев отказа коментар пред медиите. "На по-късен етап ще получите отговори на всички въпроси", каза Коцев пред събралите се журналисти. 

Бившият главен секретар на МВР е призован по разследването, свързано с Агенция "Митници". 

Според прокуратурата бившият главен секретар на МВР доброволно е поискал да бъде защитен свидетел по разследването, по което са задържани бившият шеф на митниците Петя Банкова и баща и син Димитрови. Банкова и Стефан Димитров са обвинени за участие в организирана престъпна група за контрабанда.

Пред депутатите от специално създадената да разследва случая комисия председателят на ДАНС Пламен Тончев обясни, че аферата е разработвана повече от 9 месеца. Според него задържаните Марин и Стефан Димитрови, както и митичната фигура в контрабандата Никола Николов-Паскал, са имали влияние върху висши служители от МВР, митниците и съдебната система.

Срещу помощта в каналите, те им предоставяли скъпи подаръци. Организираната престъпна група успявала да работи на девет от най-важните гранични пунктове.

По думите на Тончев акцията на ДАНС е започнала още преди две години, но за нея не е знаел никой от два кабинета по това време. Според председателя на ДАНС около 10 съдии, следователи служители на МВР и прокурори са подпомагали дейността на този канал.

Живко Коцев подаде оставка като главен секретар на МВР ден след акцията на ДАНС и КПК в Агенция "Митници". 24 часа по-късно, в последния ден на кабинета "Денков" Коцев оттегли оставката си и обяви, че я е поддал под натиск. 

След встъпването в длъжност на служебното правителство, Коцев беше освободен от президента миналата седмица по искане на кабинета.