Пловдивският административен съд отмени заповедта на шефа на местната полиция, с която служител на Районното в Стамболийски бе наказан с писмено предупреждение за срок от три месеца заради забавяне на издирването на Димитър Малинов от Цалапица, предаде "24 часа".

24-годишният Малинов изчезна на 20 юли м. г. Два дни по-късно близките му подадоха сигнал към органите на реда, а късно вечерта на 26 юли тялото му беше открито на сметище край селото.

Наказаният полицейски служител е младши оперативен дежурен, който застъпил на смяна на 23 юли 2023 г. Той бил запознат с това, че по молба за роднините предния ден Димитър Малинов е обявен за местно издирване. Търсенето по обичайните места на пребиваване на момчето и разговорите с негови приятели и познати обаче не дали резултат.

Затова били подготвени документите за обявяването на младежа за общодържавно издирване. След като се разбра, че става дума за убийство, а соченият за извършител Рангел Бизюрев е избягал в чужбина, беше назначена проверка. Последваха наказания, включително бяха освободени началниците на полицията в Пловдив и Стамболийски Васил Костадинов и Ангел Керпиев.

Комисията, извършила проверката, излезе със становище, че младшият оперативен дежурен не трябва да бъде наказван, но въпреки това е издадена заповед за санкцията "предупреждение". Той я оспори и административните магистрати я намериха за неоснователна.

"В заповедта не е направена съпоставка между задължения на служителя и действия, които не са осъществени в пълнота или конкретни неосъществени задължения. Не са индивидуализирани и твърдените непредприети неотложни издирвателни мероприятия", е записано в мотивите към решението.

То е окончателно и не подлежи на обжалване.