Започват първите разплащания към кредиторите на фалиралата преди 4 години Корпоративна търговска банка (КТБ). Синдиците са успели да съберат 570 млн. лева от активите на финансовата институция, които ще бъдат разпределени сред повече от 7000 кредитори, предаде БНТ.

Най-голяма част от парите по списъка на синдиците ще отиде във Фонда за гарантиране на влоговете - 409 млн. лева. Те представляват малко над 10% от общите вземания на фонда. Сред най-големите кредитори се нарежда и една от настоящите банки в страната.

Над 10 млн. лева пък има да получава столичната "Топлофикация".

Средства ще бъдат възстановени и на "Булгартрансгаз", БДЖ, както и на физически лица.

Сред имената в списъка са тези на Ахмед Доган, който има да получава повече от 76 000 лева, и на бившия мажоритарен собственик на КТБ Цветан Василев с близо 21 000 лв.

Изплащането на средствата ще става през клоновете на "УниКредит Булбанк" и ще приключи след 5 години.

До тази развръзка за кредиторите с негарантирани вземания от КТБ се стигна след поредните поправки в Закона за банковата несъстоятелност. Те бяха внесени през февруари тази година от четирима депутати - Данаил Кирилов (ГЕРБ), Йордан Цонев (ДПС), Хамид Хамид (ДПС) и Христиан Митев ("Обединени патриоти"). Те обявиха, че целта е "максимално попълване на масата на несъстоятелността".  Измененията позволиха да започнат реалните разплащания въз основа на одобрената частична сметка за разпределение, която престоя блокирана над две години заради заведени в съда възражения на кредитори, които продължават да са висящи.