Заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев е на разпит в Специализираната. На влизане в сградата на Специализирания съд Георгиев заяви, че е получил призовка за разпит и не знае повече подробности.

По неофициална информация заместник-министърът ще бъде разпитан по делото, свързано с бизнесмена Васил Божков. Бизнесменът с 11 обвинения, който се намира в ОАЕ,  се оказа, че има служебен паспорт, макар и да не е напуснал страната с него при последното си пътуване. И за двамата има изпратени искания за тяхната екстрадиция.

Според bTV рано тази сутрин на разпит в Спецпрокуратурата е била и външният министър Екатерина Захариева. По предварителни данни тя е била извикана във връзка служебните паспорти на избягалите в ОАЕ Васил Божков и Георги Попов.

По-късно днес от Министерството на външните работи заявиха, че по заповед на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева комисия на Инспектората на МВнР ще извърши проверка на всички издадени дипломатически и служебни паспорти през последните 10 години.

Комисията ще трябва да установи броя им, основанията за тяхното издаване, както и да направи препоръки за промяна на действащата нормативна уредба в случай на необходимост.

От Министерство на младежта и спорта отрекоха Красен Кралев да е бил привикван на разпит, както някои медии съобщиха по-рано.

Министър Кралев никога не е подписвал каквито и да е документи, свързани с процедура по издаване на лични документи на Васил Божков и Георги Попов.

Разграничаваме се от темата с паспортите на Васил Божков и Георги Попов и заявяваме за пореден път, че Министерство на младежта и спорта не е инициатор или съучастник в издаването на паспорти на двамата. Опитите за пришиване на ММС към издаването на паспорти на Васил Божков и Георги Попов са откровена манипулация на общественото мнение, заявиха от ведомството.