Представляващият ВСС Боян Магдалинчев заяви, че до момента не е обмисляна възможността за процедура по импийчмънт на председателя на ВКС, предаде БТА. Поводът за този коментар пред журналисти бе повторният отказ на Панов да отговори на поставени към него въпроси след негово изказване на международен съдийски форум. След него Панов бе обвинен, че прави политически изказвания.

Магдалинчев призова Панов конкретно да отговори кой или кои са зависими в съда. И да разясни от кого идва тази зависимост и в каква степен. Да не отговаряш не е изход от ситуацията. Хвърлят се приказки в публичното пространство и няма конкретика, продължи Магдалинчев. И припомни, че на международен форум във Виена Панов също казал, че прокуратурата у нас била по комунистически модел.

Магдалинчев заяви, че повече няма да настоява на заседание на съдийската колегия Панов да отговаря на поставените към него въпроси.

По-рано днес за втори път съдийската колегия на Висшия съдебен съвет поиска Панов да отговори на въпроси, свързани с негово изказване. В дневния ред бе предвидена специална точка за това. Повод за изслушването на шефа на ВКС са 14 въпроса към него, които бяха зададени след негова реч на съдийски форум. И днес, както и на предишно заседание, Панов заяви, че няма какво повече да добави и напусна заседанието.

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев заяви, че в изказванията били поставени въпроси, които засягат независимостта на съдебната система.

Целта е да видим дали грешим и ако грешим - къде? Съдийската колегия е органът, който взема решения. Ако трябва и тиймбилдинг да направим, за да намерим диалог, каза Магдалинчев.

Дискусията по темата приключи председателят на ВАС Георги Чолаков, който заяви, че щом Панов не иска, негово право е да не отговаря.

Какво каза Панов преди 2 месеца

На 16 ноември по време на магистратска конференция Лозан Панов обвини главния прокурор Сотир Цацаров, че преследва критиците си и поставя чадър над приятелите си, писа тогава "Медиапул". По неговото мнение никой не се осмелява да инициира механизъм за контрол над ръководителя на прокуратурата.

По-рано, на 10 октомври, председателят на ВКС подчерта, че не може да има истинска борба с корупцията без силна опозиция, независима съдебна система и независима журналистика. Той потвърди, че именно падналият кворум е причина заседанието на КСНС ден по-рано да бъде отложено, макар да е имало сериозна дискусия.

Създаването на нетрадиционни, екзотични структури, не може да замести недостатъците на традиционни механизми за борба с корупцията, каза Панов, цитиран от БТА, като визира дебатите за мястото на прокуратурата, като отбеляза че те отново са на дневен ред, както и този за структурата на съдебната система.

По отношение на доклада на Венецианската комисия от 9-и същия месец, Панов смята, че всички констатации не са нови. Не виждам това, което е казано, да не бъде възприето, допълни председателят на ВКС. Той не вижда проблем предложението съдийската колегия да избира председатели на ВАС и ВКС.

Съдийският съюз подкрепи Панов

На 27 ноември Съюзът на съдиите в България (ССБ) декларира пълната си подкрепа към председателя на ВКС съдия Лозан Панов във връзка с произнесената от него реч на 16 ноември на правна конференция в София, става ясно от позиция на съсловната организация изпратена до медиите.

Според ССБ речта на председателя на ВКС не е политическа и не преследва политически цели. Според организацията речта представлява позицията на Панов в качеството му на съдия и председател на ВКС във връзка със зачестили случаи на застрашаване върховенството на правото в Република България.

Крие ли нещо шефът на ВКС

Група магистрати започна да прилага (полу)партизански методи в опит да разсее струпалите се като буреносен облак въпроси над първия сред съдиите. Целта е очебийна - съхраняването на председателя на Върховния касационен съд от последващи действия, които по закон трябва да се предприемат, с оглед установеното несъответствие за над 100 000 лв. между декларирано и реално притежавано от Лозан Панов и семейството му, писа вчера "Правен свят" в анализ под заглавие "Спасяването на Лозан Панов".

За първи път в българската история председател на Върховен съд е уличен в укриване на данъци, за което, разбира се, Панов има своето обяснение, но гo дава пред удобни медии, а не пред компетентните институции, от които се укрива (13 пъти), изтъква правният сайт.