Лозан Панов не се съгласи с доклада на Европейската комисия за напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка. Той заяви, че за да се говори за независима съдебна у нас, то трябва съдът да е този, който да казва дали има престъпление, а не прокуратурата.

Председателят на ВКС направи изказването си на форум, организиран от Съюза на съдиите в България, посветен на ролята на съдиите в обществената дискусия за върховенството на правото и проблемите с независимостта и натиска в съдебната власт.

"В последно време чувам само своя глас, а в новия ВСС тишината дебне отвсякъде", продължи Панов и разчете думите на Брюксел в доклада с поговорката, че спасението на давещите се е в ръцете на самите давещи се.

Председателят на ВКС обвини главния прокурор, че преследва критиците си и поставя чадър над приятелите си. Освен това никой не осмелявал да инициира механизъм за неговия контрол.

Пред международния форум, в който участва и президентът на организацията "Европейски магистрати за демокрация и свободи" Филипе Маркес, Панов каза, че участниците в злоупотребите в Софийския градски съд не са наказани, а самият той е бил на косъм от импийчмънт заради свое изказване.

Той припомни и развинтените болтове на автомобила на НСО, в който той се возеше, разказа за протеста с агнешки главички пред ВСС по време на предишния мандат на кадровия орган. Според него това, че е бил привикван от КПКОНПИ, отваряло вратичка същото да се случва с всички административни ръководители в съдебната власт.

Доскорошният председател на ССБ Атанас Атанасов, чийто мандат изтече преди дни, заяви, че атаките срещу съдебната система са проблем не само в България.

Президентът на МЕДЕЛ Филипе Маркес потвърди, че има безпрецедентно увеличение на атаките в цяла Европа в тази насока и това е тревожно. "Такива тенденции също има в Полша, Унгария и Румъния. Има криза в либералните демокрации и това дава отражение в съдебната власт, а именно тя трябва да посочва слабостта на другите власти", заяви Маркес.

По време на кампании с демагогия може да се критикува и така да се застраши принципът за справедлив процес, посочи Маркес