Задържаха хакер от Разград за банкови измами, а със средствата от престъпната дейност 26-годишният мъж закупувал имоти и скъпи коли, съобщиха от Апелативната прокуратура във Варна.

Мъжът е задържан до 72 часа, като е привлечен към наказателна отговорност за две деяния - за компютърни престъпления и за изпиране на пари от престъпна дейност.

Прокуратурата утре ще внесе искане в Разградския окръжен съд за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража" на обвиняемия.

Операцията във връзка с данни за извършени компютърни престъпления и пране на пари бе проведена под ръководството на Окръжната прокуратура в Разград и ГДБОП. По време на акцията вчера бяха задържани трима, един от които е младежът, известен като хакер в компютърните среди.

При претърсване в негов имот е намерен компютър в работен режим, с включена програма за отдалечен достъп. По този начин обвиняемият успявал да изтегли информация за банкови наличности и сметки на нищо неподозиращи хора, обикновено чужденци, и да извършва нареждания с техните средства, които превеждал по сметки, до които той имал достъп.

Служители на ГДБОП са претърсили четири имота, иззели са седем автомобила и 30 000 лева, които били намерени в дома на 26-годишния разградчанин. Той е осъждан три пъти за теглене на пари от чужди банкови карти, като деянията, за които е бил осъждан, също са извършени чрез отдалечен достъп до чужди устройства.

Със средствата от престъпната дейност хакерът закупувал имоти и скъпи коли.