Бившият главен касиер на „Алфа Банк“ Петко Митевски е осъден и на втора инстанция на 15 години затвор за присвояването на над 21,2 млн. лева от банката, съобщи lex.bg.

Софийският апелативен съд потвърди присъдата му за присвояване на парите, но прекрати по давност делото по отношение на обвиненията за документни престъпления, с които Митевски е прикривал присвояването.

Документните престъпления, за които е Митевски няма да бъде съден, са извършени до ноември 2009 г. и според двете инстанции те са доказани. Става дума обаче за леко престъпление, което се наказва с до две години затвор и абсолютната давност за наказателното му преследване е 7 години и половина. Апелативните съдии са изчислили, че тя е изтекла още преди постановяването на присъдата на градския съд, заради което и я отменят в тази част.

За кражбата се разбра през 2011 г. Липсата на парите бе официално обявена в края на октомври същата година. Главният касиер Петко Митевски, който заемал поста шеф на главна каса в банката от 2009 г. , бе задържан. Според прокуратурата той присвоил 21 201 430 лв. на три пъти в периода от 2008 до 11 май 2010 г. Парите ги изнасял с чанти.

През май 2017 г. Софийският градски съд осъди Митевски на 15 години затвор, но го остави на свобода срещу "подписка". Два месеца по-късно Софийският апелативен съд определи подсъдимият да бъде задържан, но вече беше късно, тъй като той се укри. Тогава адвокатът му Георги Варамезов обясняваше, че Митевски не е избягал и дори отишъл да се предаде в полицията, откъдето обаче го върнали, защото още не били получили акта на съда.

Оттогава бившият главен касиер на "Алфа банк" е в неизвестност, както и милионите, за чието присвояване вече е осъден на две инстанции.