6 години след “обира на века” СГС осъди Петко Митевски за това, че е присвоил и изнесъл с чанти 21 201 430 лв. от главната каса на финансовата институция, пише „24 часа“.

Присъдата прочете съдия Николай Младенов в Софийския градски съд. Решението на тричленния съдебен състав видимо изненада Митевски, който остана безмълвен.

Той трябва да плати и 848 хил. лв. такса и разноски по делото. Съдът уважи изцяло и гражданския иск на банката в размер на изчезналата сума.

49-годишният бивш главен касиер бе лишен и от правото три години да заема отговорни постове в държавната и общинската администрация и в счетоводната сфера.

Прокуратурата също поиска Митевски да бъде наказан с 15 г. затвор.

За кражбата се разбра през 2011 г. Липсата на парите бе официално обявена в края на октомври същата година. Главният касиер Петко Митевски, който заемал поста шеф на главна каса в банката от 2009 г. , бе задържан.

Според прокуратурата той присвоил 21 201 430 лв. на три пъти в периода от 2008 до 11 май 2010 г. Парите ги изнасял с чанти.

Бившият главен касиер се опитвал да прикрива липсващите пари с фалшиви протоколи. Съдът обаче го оправда по обвинението за съставяне на документи с невярно съдържание.

Според прокуратурата Митевски безпроблемно изнесъл парите в чанти, защото единствен имал ключ от главната каса, а и цял ден прекарвал в помещението, в което на всичкото отгоре нямало камери.

“Никой друг не е имал възможност да борави с ключа”, обясни по време на пледоарията си и повереникът на банката адвокат Ина Лулчева. “Не е възможно да се изнесат толкова пари в чанти, без никой да забележи”, опонира адвокатът на Митевски Георги Варамезов.

Според него в банката имало и резервни ключове, защото дори тогава, когато Митевски бил преместен на първия етаж и неофициално не отговарял за главната каса, никой не му искал ключа и той бил у него.

Друга подробност е, че макар само той да имал ключ от трезора, не е можел да влезе вътре без помощта на управителката на централния офис Виолета Вучева. Единствено тя разполагала и с личен код за отваряне, твърди обвинението. А само с ключа и кода едновременно можело да се проникне в касата.

Според прокуратурата Митевски спечелил доверието на управителката като дългогодишен служител и тя му предоставила личния си код.

Всъщност по време на разследването и на делото в съда така и не се разбра къде са парите. Самият Митевски отказва да дава обяснения.

Присъдата не е окончателна, предстои делото да се гледа от Софийския апелативен съд. Петко Митевски е на свобода срещу подписка.