20-годишен криминално проявен преби 89-годишен мъж от ямболското село Лозенец заради пенсията му. Възрастният мъж се бори за живота си в интензивно отделение на ямболската болница, а днес Районният съд остави заподозрения Валентин Вичев в ареста, повдигнато му е обвинение за грабеж.

Нападението е станало на 9 август около 13:30 часа в дома на Панайот Димитров. Освен че е бил пребит, от дома му са откраднати 370 лева от току-що получената от него пенсия.

След нападението 89-годишният мъж сам е потърсил помощ. Той е приет в областната болница "Св. Пантелеймон" с множество травми по главата и гръдния кош. Има и счупвания на лицеви кости, разкъсно-контузни рани по ръцете, съобщи пред БТА заместник-директорът на болницата д-р Валентин Вълчев. Мъжът е с опасност за живота.

Извършителят е установен и задържан около полунощ същата вечер, съобщи заместник-ръководителят на Районната прокуратура в Ямбол Недко Русев. От прокуратурата добавиха, че Вичев имал и предишни криминални прояви. По думите на Русев става дума за предходна осъдителна условна присъда за кражба.

Според кмета на Лозенец Динка Караиванова обаче Валентин Вичев, който е от същото село, за трети път влиза в домове на възрастни хора. "Той е с една присъда, но беше условна - "пробация". Подписваше се тук при мен, мислехме си, че вече започва да се поправя. Това е жестоко, цялото село е потресено. Възрастните хора тъкмо си получиха пенсиите в понеделник. Сега се страхуват, не зная как да ги успокоя. Не искаме да го пускат въобще. По бързата процедура да се проведе делото", призова Караиванова преди мярката да бъде гледана.

Снимка: БТА

А съдът се произнесе днес, като наложи най-тежката мярка за неотклонение. Обвиняемият каза, че съжалява и поиска домашен арест. Определението подлежи на обжалване и протестиране в тридневен срок пред Окръжния съд в Ямбол.

Предстои и назначаване на съдебно-медицинска експертиза, която да определи тежестта на телесната повреда на възрастния мъж. 

Снимка: БТА