Със седем гласа "за" прокурорската колегия на ВСС остави без разглеждане искането на доскорошния директор на националното следствие Борислав Сарафов за свалянето на Ясен Тодоров от поста зам.-директор на службата.

Според кадровиците искането е недопустимо, защото според закона то трябва да бъде направено от главния прокурор, който има право да предлага директор и заместници в националното следствие или Обвинител Номер 1 трябва да е делегирал права за това на шефа на следствието. Такова становище по въпроса има и от предишния главен прокурор Иван Гешев.

Според прокурорската колегия, ако Сарафов все още иска Тодоров да не бъде заместник-директор на следствието, може да направи ново искане, вече в качеството си на изпълняващ функциите главен прокурор. Решението може да бъде обжалвано в 14-дневен срок. 

В средата на май директорът на Националното следствие Борислав Сарафов, който в момента е временно изпълняващ главен прокурор, внесе във ВСС искане за освобождаване на Ясен Тодоров от длъжността заместник-директор на Националната следствена служба (НСлС).

На 29 май бившият вече главен прокурор Иван Гешев на свой ред е внесъл в съвета свое становище и в него изтъква, че предложението на Сарафов е недопустимо.