Атентатът срещу Иван Гешев не е инсценировка, а в публичното пространство се разпространяват хипотези и конспирации, които объркват обществеността. Това заяви пред журналисти заместник-директорът на Националната следствена служба Ясен Тодоров.

При инцидента, който се случи на 1 май, няма пострадали. Прокуратурата започна разследване за престъпление по член 108 от Наказателния кодекс за тероризъм. Заместник главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов определи случая като атентат.

Експертът от Израел не е участвал в огледа, но се е запознал визуално със случая. Дал е и съответните насоки на българските следователи. Израел и други партньорски служби са предложили помощ в разследването на атентата и българските разследващи органи са готови да се възползват от тази помощ при нужда. 

Тодоров цитира първоначалните заключения на българските експерти, както и на израелски специалист по борбата и противодействието на тероризма.

"Най-общо становището е, че имаме работа с много добре подготвено и организирано мероприятие, целящо физическо ликвидиране на определено лице или лица. Взрив на място, подходящо да нанесе поражения върху преминаващи моторни превозни средства с огромна поразяваща сила. Ако попадението е било на точното място и върху моторно превозно средство с недостатъчна защита, вероятно жертвите щяха да са не една и две", каза той.

Тодоров коментира и твърденията, че кратера след взрива е твърде плитък.

"Кратер може да има, когато има насочен взрив надолу. Когато има насочен взрив, целящ да порази преминаващи превозни средства, поразяващата сила ще е насочена настрани, а не надолу", каза той.

Няма нито една готова експертиза към момента. Тя не може да бъде изготвена в рамките на часове или няколко дни. Процесът на разследване ще е дълъг, не очаквайте за три месеца разследването да приключи, то ще е изключително сложно.

Ясен Тодоров заяви, че се работи по абсолютни всички версии - "кои са физическите извършители и кои са лицата, евентуални посредници, поръчители, помагачи, които евентуално са дали някаква информация за маршрута и движението на главния прокурор и т.н."

Към момента МВР не ни е предало информация за лице, за което има съмнения за съпричастност към инцидента, поясни още заместник-директорът на НСлС.

Вероятността да се направи следствен експеримент не е малка, експертите ще кажат дали се налага, добави още Тодоров. Той посочи, че според предварителното становище на експертите, неофициалното, ударната вълна от взрива е била много силна, а скоростта, с която са били изстреляни сачмите е била с десет пъти по-висока от скоростта, с която стреля автоматично оръжие.

"Ние тичаме срещу вятъра и ще трябва да го изпреварим, ако искаме резултат".

Работи се по всички версии като разследващите целят да установят всички по веригата - извършители, посредници, поръчители.

Тодоров коментира още, че случаят се употребява политически от хора, които целят дивиденти единствено за себе си, както и че за голямо съжаление е установил, че явно моралът на нашето общество е доста занижен.

"Предлагам на тези радетели за съдебна реформа, които се оказаха и големи специалисти по взривове, ако се стигне дотам да правим следствен експеримент, да се включат в него като се качат на един автомобил и преминат с него в момента, в който възпроизвеждаме взрива, който се е случил", каза Тодоров.