Всичките ми медийни изяви след атентата срещу Иван Гешев са съгласувани изцяло с Борислав Сарафов, заяви пред БНТ заместник-директорът на следствието (НСлС) Ясен Тодоров. 

"Медийните ми изяви на 2 и 3 май са изцяло съгласувани с пресцентъра на МВР и самия Борислав Сарафов, като даже той заяви на останалите заместник-директори и говорителя на националното следствие, че от един момент нататък само аз ще комуникирам с медиите", категоричен бе Тодоров. 

Той заяви, че единствено е потвърдил казаното от Сарафов в деня на инцидента - че взривното устройство е направено, за да убива хора. Потвърди и за присъствието на израелския експерт.

"Израелският специалист, който беше на местопроизшестието за кратко време, изложи становището си и аз му имам доверие. Пред вас казвам, че ако експертизата установи друго, ще си подам оставката. Според становището на този човек е използван някакъв вид взрив за военни цели, изстрелва осколки с голяма скорост и голям поразяващ ефект", обобщи зам.-шефът на следствието. Той потвърди, че лично го е завел на мястото с единствената цел "по-добър и експертен поглед". 

Той не коментира подробности около разследването, защото няма право, но заяви, че на всички е пределно ясно, че Иван Гешев е бил сам в автомобила. Смята, че фокусът се е изместил върху израелския експерт и семейството на Гешев.

На въпрос дали се страхува за живота си, Ясен Тодоров каза в "Денят започва", че "има моменти в живота, в които трябва да проявиш характер". И каза, че от вчера следобед "един дрон обикаля и влиза в терасата ми". 

По повод предложението на Сарафов за отстраняването му, Тодоров каза, че не е запознат с мотивите и че ВСС не са го уведомили. "Ако аз бях предложение на Борислав Сарафов и той бе снел доверието си от мен, сам щях да си подам оставката, но аз съм предложение на главния прокурор", заяви Тодоров. 

Относно поисканото от ПП-ДБ изслушване в парламента на Иван Гешев, Борислав Сарафов и Ясен Тодоров, последният каза, че би отишъл "само, ако изслушването се случва при закрити врата и без телефони, които да записват". 

"Сарафов ни обвини с Гешев, че сме грешници. Другите са лоши, а той е добрият. Когато изтичаше мандата на Сарафов като директор на Национална следствена служба, името ми се спрягаше за негов наследник. В личен разговор с него съм споменавал, че нямам такива мераци и не искам този пост", каза още Ясен Тодоров.