"3 дни, след като бяхме задържани - на 28 април, трябваше да пуснем електронни винетки, направихме ги предплатени, имахме сключен договор с най-големия мобилен оператор и с няколко бензиностанции".

Това обясни пред журналисти в Апелативния спецсъд бившата певица и настоящ софтуерен предприемач Лиляна Деянова. Там се гледат днес обвиненията срещу нея за злоупотреби с еврофондове. Акцията доведе до задържането й, на бизнес партньора ѝ Мартин Димитров и на брат ѝ Александър Деянов.

По думите ѝ след решението на пътната агенция да не даде на фирмата ѝ достъп до своята система, Лилана и колегите ѝ се отказали от 7-те процента комисионна от АПИ и потърсили пунктове за технически прегледи, сервизи и др. обекти с цел да се обединят в една мрежа.

На практика - винетката излизала 3 лв. повече, но срещу "15-20 лв. бонуси" под формата на отстъпки за всеки клиент.

В съдебната зала се разбра, че вчера към основното обвинение на Деянова - за участник в ОПГ, е добавено второ - за измами при получаването на евросредства. Към новото обвинение е привлечена и бившата й дуетна половинка от дует L.A Ася Йочева.

Накрая съдът остави ЛиЛана в ареста, като отмени мярката й "домашен арест", постановена миналата седмица от първоинстанционния Специализиран наказателен съд.

Според съдебния състав от събраните доказателства може да се направи обосновано предположение за съпричастност на Лиляна Деянова към престъплението, в което е обвинена.

Като прецени като разумен 45-дневния срок на задържане, съдът записа в определението си, че на свобода тя може да извърши друго престъпление. Решението е окончателно.