Софийският апелативен съд отказа да измени мярката за неотклонение на 21-годишния Кристиан Николов, който предизвика тежката катастрофа, в която загина телевизионният водещ Милен Цветков.

Така съдебният състав с председател Веселин Пенгезов потвърди решението на градските магистрати, които преди седмица също отказаха да пуснат от килията Николов. Както тогава, така и днес обвиняемият дойде в съдебната зала, като заяви пред апелативните съдии, че ще спазва наложената му мярка за неотклонение и ще бъде на разположение на съда.

Адвокатът на Кристиан - Любомир Таков настояваше подзащитният му да бъде пуснат под домашен арест и да се следи с електронна гривна. Юристът цитира декларацията на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията, нечовешкото или унизително отнасяне или наказване при Съвета на Европа относно принципите, свързани с третиране на лишените от свобода лица в контекста на пандемията от Covid-19, според която се препоръчва търсене на алтернатива на мярката "задържане под стража" от всички страни в процеса.  

Наблюдаващият прокурор обаче изтъкна, че няма основание за изменение на мярката, сроковете са спазени, а тежестта на престъплението е налице. Според държавното обвинение има опасност от укриване, освен това Кристиан Николов може да извърши и друго престъпление.

Решението на въззивния съд е окончателно и не подлежи на обжалване.

 

Наказанието, което грози младежа, ако бъде признат за виновен за смъртта на телевизионния водещ е от 15 до 20 години затвор или доживотна присъда.