Софийският апелативен съд потвърди мярката "задържане под стража" на 42-годишния Виктор Спига, обвиняем за убийството на 47-годишната Алена Щерк в столицата.

Тялото на IT специалистката бе открито на 29 май край Радомир. При огледа бе установено, че жената е била пребита до смърт с твърд предмет, вследствие на което е получила тежка открита черепно-мозъчна травма, а състоянието й е било несъвместимо с живота. За убийството й бе обявен за издирване бившият й приятел Виктор Спига - костариканец с италиански паспорт. Той бе задържан в Италия и екстрадиран в България на 15 юни.

Спига и Щерк са имали общ бизнес преди да се разделят. Основна версия на разследването е, че престъплението е извършено от ревност. Преди пет дни градски магистрати прецениха, че има множество доказателства, които водят до извод за обосновано предположение, че именно обвиняемият е извършил престъплението и го оставиха в ареста.

Днес Апелативният съд потвърди определението на СГС, като магистратите приеха за правилни и законосъобразни изводите, че има достатъчно данни, че именно 42-годишният Спига е убиецът, както и че има опасност да се укрие, ако мярката му бъде изменента в по-лека.

Определението на Софийския апелативен съд е окончателно и не подлежи на жалба и протест.