За втори път Софийският градски съд не успя да даде начало на делото срещу Димитър Желязков и още няколко души, предаде БТА.

Днес без адвокат бе един от подсъдимите - Иван Пишиев, който обясни, че от снощи няма връзка със защитника си. Поради тази причина, а и защото е редовно уведомен, съдът го глоби с 500 лева.

Трети опит съдът ще прави на 20 февруари.

На предното заседание по процеса трима от съподсъдимите на Желязков бяха без адвокати по различни причини, а самият той поиска да бъде освободен срещу подписка или парична гаранция, за да работи, тъй като години наред нямал тази възможност. Очите посочи, че има семейство, за което не може да се грижи, докато е под домашен арест.

Желязков (Митьо Очите) е обвинен като ръководител на организирана престъпна група, занимавала се с изнудване, принуда чрез заплахи, палежи и разпространение на наркотици. Прокуратурата твърди, че тя е действала от януари 2013 г. до 2 август 2018 г. в Бургас, Ямбол, Несебър и Слънчев бряг.

Желязков беше задържан в Истанбул през август 2018 г., а през февруари 2019 г. беше екстрадиран обратно от Турция у нас. Освен като ръководител на организираната престъпна група, той ще отговаря за 9 деяния, извършени от него и от останалите обвиняеми по негово лично разпореждане.

В част от случаите Желязков лично участвал в рекетирането на набелязаните от него жертви. За извършените от него престъпления законът предвижда до 15 г. затвор, глоба от 5000 до 10 000 лева и конфискация на една втора от имуществото му.

Делото срещу групата не започна в спецсъда и след закриването на институцията бе изпратено в градския съд.