Софийският градски съд не успя да стартира делото срещу Димитър Желязков, известен като Митьо Очите, и 12-те участници в ръководената от него организирана престъпна група за разпространение на наркотици, изнудвания и палежи.

Причината е, че адвокатите на трима от подсъдимите не се явиха в съдебната зала по различни причини. Част от дружествата, които имат право да се конституират, като пострадали, също не изпратиха свои представители в съда.

Магистратите определиха нова дата - 19 декември, на която ще направят нов опит процесът да тръгне.

Димитър Желязков беше задържан в Истанбул през август 2018 г., а през февруари 2019 г. беше екстрадиран обратно от Турция у нас. Освен като ръководител на организирана престъпна група, занимавала се с изнудване, принуда чрез заплахи, палежи и разпространение на наркотици, той ще отговаря за 9 деяния, извършени от него и от останалите обвиняеми по негово лично разпореждане. Прокуратурата твърди, че тя е действала от януари 2013 година до 2 август 2018 година в Бургас, Ямбол, Несебър и Слънчев бряг.

В част от случаите Желязков лично участвал в рекетирането на набелязаните от него жертви. За извършените от него престъпления законът предвижда до 15 г. затвор, глоба от 5000 до 10 000 лева и конфискация на една втора от имуществото му.

Делото срещу групата не започна в спецсъда и след закриването на институцията бе изпратено в градския съд.

Днес Димитър Желязков поиска да бъде пуснат на свобода срещу подписка или парична гаранция, за да работи, тъй като години наред няма тази възможност. Освен това той изтъкна, че има присъдена 97 процента инвалидност и трябва да се лекува.

Очите посочи, че има семейство, за което не може да се грижи, докато е под домашен арест.

Съдът обаче отказа с мотива, че е подсъдим за пет тежки престъпления, а освен това има и съдебно минало.