Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) единодушно реши да поиска от временната комисия в парламента доклада относно дейности и обвързаности на Мартин Божанов, както и списъците и приложенията към него.

Също така колегията гласува да покани на изслушване четиримата бивши заместници на бившия ръководител на Софийската районна прокуратура Невена Зартова, както и да бъде поканен адвокат Александър Червеняков на изслушване във връзка с твърдения на гръцки бизнесмен по отношение на апелативния прокурор Радослав Димов.

Членовете на колегията приеха още да изискат от Софийската градска прокуратура справка за образуването и движението на досъдебното производство, водено срещу организирана престъпна група с един от членовете, на която е Мартин Божанов. Също така ще бъде изискана информация относно образуването и движението на 20 преписки, свързани с Мартин Божанов.

Прокурорската колегия прие за сведения двете изслушвания на апелативния прокурор на София Радослав Димов и следователя и бивш член на ВСС Ясен Тодоров, които се състояха днес, добавя БТА.

Въпреки че беше направено предложение, колегията не реши да създаде нарочна комисия относно Мартин Божанов във връзка с твърденията за негов контакт с прокурори. Членовете се обединиха около мнението, че факти и обстоятелства около казуса могат да бъдат изяснявани в рамките на редовните заседания.

Мартин Божанов беше убит в София на 31 януари. От прокуратурата влязоха в частен клуб SS в столичния квартал "Гео Милев", свързван с Божанов. По време на обиските са били иззети различни материални носители и компютри.

Прокуратурата проверява дали в клуба са членували магистрати, както дали и защо са ходили там. В момента се води досъдебно производство за организирана престъпна група, част от която е Божанов, създадена с цел оказване на натиск на магистрати, за имотни измами и пране на пари. Също така стана известно, че Мартин Божанов е сменил цифри от ЕГН-то си, както и фамилното си име.

В парламента беше създадена временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства, свързани с дейността на групата около Божанов.