Висшият съдебен съвет отхвърли голяма част от предложенията за промени в Конституцията на извънредно заседание, свикано от министъра на правосъдието Атанас Славов. Кадровиците изразиха резерви по текстовете за ограничаване правомощията на главния прокурор, както и за разделянето на ВСС. Министърът обяви, че е изненадан от "монолитността на становището" на Съвета. 

В рамките на заседанието членът на ВСС Цветинка Пашкунова обяви, че общото становище изразява несъгласие с предложението за съкращаване на правомощията на главния прокурор. Надзорът, законността и методическото ръководство са необходими правомощия на главния прокурор, каза Пашкунова, цитирана от БТА. Тя посочи, че ВСС е против промяната, според която прокуратурата ще участва в граждански дела, само ако става дума за деца или лица, които се нуждаят от закрила.

Кадровият орган е против разделянето на ВСС на два съвета. Липсват мотиви, които да водят до това решение. Става дума за бланкетно отразена цел. Тя е труднопостижима чрез формално разделяне, посочи Пашкунова. Според нея редуцирането на броя на прокурорите ще блокира работата на прокурорската колегия, защото те реално ще са трима, в т.ч. с главния прокурор.

По думите ѝ няма как обикновено Народно събрание да прави тези промени. Същото се касае и за по-късите мандати на председателите на върховните съдилища и главния прокурор, добави тя.

Атанаска Дишева заяви на свой ред, че е съгласна с някои неща, казани от Пашкунова, и посочи, че става дума за правомощията на главния прокурор. Тя обаче подкрепя разделянето на ВСС.

Атанас Славов

Снимка: БТА

Становището на Висшия съдебен съвет (ВСС) е критично в по-голямата част от предложенията за промени в Конституцията, обяви след заседанието и министър Атанас Славов пред журналисти. 

"Принципът за самоуправление е приложим изцяло за съдиите. Надявам се в становището на Венецианската комисия да намерим балансиран подход за управление на прокуратурата", каза още правосъдният министър. 

Той добави, че пред Венецианската комисия в петък ще представи проекта на вносителите, който ще се гледа от парламента. Ще защитя основната идея за разделяне на ВСС на два съвета, категоричен бе Славов.

"Изненада ме монолитността на становището на ВСС днес, коментира той за позицията на Съвета, който отхвърли голяма част от предложенията за промени в основния закон. Това не беше неочаквано за този ВСС, посочи Славов.

Според него обикновено Народно събрание може да направи измененията в Конституцията. Няма прехвърляне на органи от съдебна власт към други власти. Мотивите за промените са много. Такива са и заключения на самата Венецианска комисия, обобщи правосъдният министър.

Според него амбицията на мнозинството е до края на годината текстовете да бъдат гласувани в Пленарна зала. 

Боян Магдалинчев

Снимка: БТА

Пред журналисти представляващият кадровия орган Боян Магдалинчев обясни защо Висшият съдебен съвет не приема по-голяма част от предложените промени в Конституцията

Според него те няма как да бъдат гласувани от обикновено Народно събрание. Има и някои дискриминационни разпоредби. Те са свързани със забраната за избор по отношение на членове на ВСС. Освен това текстовете, свързани с намаляване на мандати, отново няма как да бъдат гласувани от обикновено Народно събрание, посочи Магдалинчев. Според него мотивите към предложените промени в някои части не са достатъчно пунктуални.

Текстовете за промени в основния закон влизат по-късно днес и в парламента, като се очаква ресорната комисия да гласува на първо четене предложените промени.