Димитър Желязков, известен като Митьо Очите, ще бъде екстрадиран в България в петък, съобщиха за Dir.bg от прокуратурата.

"Турските съдебни власти са уважили искането на главния прокурор за екстрадиция на Димитър Желязков, предаването му ще стана на 15 февруари", съобщи за Dir.bg говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

"Уважено е искането на главния прокурор за екстрадирането на Димитър Желязков от Р Турция в Р България. Фактическото предаване ще бъде осъществено на 15 февруари в полицейски участък на летище "Ататюрк" в Истанбул в съответствие с предложения от ГД "Охрана" при Министерство на правосъдието на България план, който е одобрен и от турското министерство на правосъдието. В изпълнение на този план трима служители на ГД "Охрана" ще приемат задържания Желязков и ще го конвоират до България с полет, пристигащ на летище София в същия ден", обясни Румяна Арнаудова.

Българските служители ще поемат Желязков 2 часа преди полета и се очаква да кацнат в София в 20,25 часа в петък вечер.  

Както е известно, Димитър Желязков е с повдигнато обвинение за лидер на престъпна група за рекет, изнудвания и палеж.

Митьо Очите беше арестуван в хотел Истанбул в компанията на несебърския общинар Бенчо Бенчев през лятото на 2018 г. От тогава досега той е в турския арест. На 2 август в Турция бяха задържани 19 души, за които имаше данни, че са свързани с организирана престъпна група на несебърския бос Митьо Очите.