Осъдените на първа инстанция за подкуп Десислава Иванчева и Биляна Петрова ще бъдат върнати в Сливенския затвор, откъдето бяха освободени през септември миналата година. 

Вчера отстранената кметица на столичния район "Младост" и бившата й заместничка получиха присъди съответно от по 20 и 15 години за искане на подкуп, а съдията по делото Иво Хинов нареди да бъдат арестувани още в съдебната зала.

Тъй като единственият затвор за осъдени жени у нас е този в Сливен, те ще бъдат транспортирани там.

Новината за това съобщи бившият пиар на Иванчева Петър Кърджилов, който продължава да бъде един от близките й поддръжници.

"В момента съм в следствения арест на "Г. M. Димитров" със семействата на Десислава и Биляна, да им предадем багаж за Сливенския затвор. Охранителите, които приемат багажа, отказват да приемат шампоан и балсам! Карат ги да си ги купуват от лавката в затвора! За информация, един шпеков салам в лавката в ареста на "Векилски" се продава на цена от 20 лева. Смятайте колко струват шампоанът и балсамът", написа Кърджилов в профила си във Фейсбук и публикува снимка.

Снимка: Официален профил във Facebook на Петър Кърджилов

Още вчера адвокатите на Иванчева и Петрова са подали жалби за изменение на най-тежката мярка "задържане под стража". Защитата се надява съдът да наложи на двете досегашната мярка - "домашен арест".

След като бяха освободени миналата есен от Сливенския затвор, двете бяха затворени в столичния арест, където се оплакаха от много лоши условия. Дори омбудсманът Мая Манолова се зае с темата и публикува снимки от килията им. Това наложи тогавашният правосъден министър Цецка Цачева да разпореди мерки за подобряване на условията зад решетките.

Снимка: Пресофис на омбудсмана

Снимка: Пресофис на омбудсмана

В крайна сметка, след 8 месеца арест, Десислава Иванчева и Биляна Петрова бяха пуснати под домашен арест през декември.