Софийският военно-окръжен съд остави в ареста 54-годишния бизнесмен Иво Масларов, обвиняем за поръчителството на убийството на бизнесдамата Станка Марангозова, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

46-годишната жена бе убита с 3 изстрела в главата на 10 октомври 2019 г. в столичния жк "Младост" от преминаващ край паркирания й автомобил моторист, докато говорила по телефона с приятеля си Динко Геров. Трупът й бе открит именно от него, а до тялото на Станка имаше изкуствена бяла роза. Убиецът остави три гилзи на местопрестъплението, а проектилите бяха намерени в автомобила на Марангозова.

Доведеният син на бившата социална министърка Емилия Масларова - Иво Масларов, бе издирван по случая от 2020 г. с червена бюлетина от Интерпол. На 5 октомври той беше екстрадиран у нас от Германия, където се е укривал повече от година. Освен като поръчител, той е с обвинение и в помагачество за разстрела.

Магистратите прецениха, че има обосновано предположение за съпричастност на бизнесмена към извършеното престъпление и го оставиха за постоянно в ареста.

 

Определението на съда може да бъде обжалвано пред Софийски военно-апелативен съд. За повдигнатото обвинение Наказателният кодекс предвижда от 15 до 20 години лишаване от свобода, доживотен затвор или доживотен затвор без право на замяна.

Освен Масларов по делото има още трима обвиняеми.

Един от тях е подполковникът от Националната служба за охрана (НСО) Борис Иванов, който е приел и поръчката за убийството от Иво Масларов, е разпределял задачите между участниците в организираната престъпна група, като обяснявал детайлите. В колата му било намерено устройство за проследяване и подслушване.

Петър Костов е предаден на съд като физически извършител на убийството. На 10 октомври 2019 г. той е проследил жертвата до блок в столичния кв. "Младост".

Спрял с мотоциклет до колата на жената, извадил букет с изкуствени цветя и почукал на стъклото на предната лява врата. Зад букета Костов държал пистолет със заглушител. След като Станка Марангозова свалила стъклото, той произвел три изстрела. На жертвата били причинени три огнестрелни наранявания на главата, които довели до смъртта й. При изстрелите от букета се откъснал цвета на една роза, която паднала на асфалта.

Четвъртият обвиняем е В. Д., който според разследващите, е осигурил финансови средства, които чрез Иво Масларов са били предадени на подполковник Иванов и на стрелеца Петър Костов. За престъплението са били набавени пистолет и мотоциклет, който при оглед на 20 май 2020 г. е намерен с помощта на водолази във водоем край софийското село Чепинци.