54-годишният Иво Масларов, който бе издирван от 2020 г. с червена бюлетина от Интерпол за разстрела на бизнесдамата Станка Марангозова в София, е бил заловен в метрото в германската столица Берлин. Вчера доведеният син на бившата социална министърка Емилия Масларова бе предаден от германските на българските власти и вече е в ареста на Националната следствена служба, съобщиха на брифинг от Военно-окръжната прокуратура в София.

Днес на Масларов му е предявено повдигнатото обвинение за поръчителство на убийството на 46-годишната жена на 10 октомври 2019 г. в столичния жк "Младост". Двамата имали неуредени финансови отношения. Марангозова беше застреляна в главата от преминаващ край паркирания й автомобил моторист, докато говорила по телефона с приятеля си Динко Геров. Трупът й бе открит именно от него, а до тялото на Станка имаше изкуствена бяла роза. Убиецът остави три гилзи на местопрестъплението, а проектилите бяха намерени в автомобила на Марангозова.

"Иво Масларов е разпитан в присъствието на защитник, наложена му е прокурорска мярка 72-часов арест и предстои внасяне на искане в съда за налагане на постоянна мярка "задържане под стража", уточниха военните прокурори.

Издирваният бизнесмен не е бил с променена въшност.

Наблюдаващият прокурор по делото капитан Кирил Пейчинов припомни, че по делото има още трима обвиняеми.

Един от тях е подполковникът от Националната служба за охрана (НСО) Борис Иванов, който е приел и поръчката за убийството от Иво Масларов, е разпределял задачите между участниците в организираната престъпна група, като обяснявал детайлите. В колата му било намерено устройство за проследяване и подслушване.

На съд като физически извършител на убийството е предаден Петър Костов. В хода на разследването са събрани доказателства, че на 10 октомври 2019 г. той е проследил жертвата до блок в столичния кв. "Младост". Спрял с мотоциклет до колата на жената, извадил букет с изкуствени цветя и почукал на стъклото на предната лява врата. Зад букета Костов държал пистолет със заглушител. След като Станка Марангозова свалила стъклото, той произвел три изстрела. На жертвата били причинени три огнестрелни наранявания на главата, които довели до смъртта й. При изстрелите от букета се откъснал цвета на една роза, която паднала на асфалта.

Четвъртият обвиняем е В. Д., който според разследващите, е осигурил финансови средства, които чрез Иво Масларов са били предадени на подполковник Иванов и на стрелеца Петър Костов. За престъплението са били набавени пистолет и мотоциклет, който при оглед на 20 май 2020 г. е намерен с помощта на водолази във водоем край софийското село Чепинци.

Снимка: БНТ