Служителят на НСО, който беше задържан и обвинен за организатор на поръчковото убийство на Станка Марангозова, е отстранен от длъжност. Това съобщи ген. Красимир Станчев, началник на НСО пред БНТ.

За него това е един изключително неприятен случай, но той "не би искал да се демонизира целия личен състав на службата".

Ген. Станчев обясни, че има идея за звено за вътрешен контрол в НСО. Правени са предложения още в края на миналата година за промени в закона. Лоялността е нещо, което се проверява и сега при постъпване на работа в НСО. По план ще има периодичност на тестването на служителите.

В момента се изработва пакет от мерки. Планирано е закупуването на полиграф, което ще бъде част от първото тестване.

Станчев коментира и други теми.

През месец март медицински сестри се барикадираха в парламента. Генералът обясни, че те са влезли правомерно за участие в комисия. Той каза, че от НСО са подходили с уважение, но са имали  затруднения поради факта, че всичко се е излъчвало онлайн.

"Не мога да кажа, че трябваше да постъпим по един друг начин. Да, ако трябваше да приложим сила, това щеше да се случи. Ние го избягвахме", коментира скандалния казус оттогава шефът на НСО.

Службата влиза във фокуса на вниманието и с различни инциденти по пътищата. Генералът обясни, че по закон при виждането на кортеж, участникът в движението трябва да направи място, за да го пропусне. Забранено е движението непосредствено след кортежа.

"От началото на тази година от НСО сме подели идеята всяка ПТП, което се случи с нас, колкото и да е малко, колкото и да не е по наша вина, ние първи го пускаме в медиите. Безкомпромисни сме към подобни нши служители, които не спазват ЗДП", каза той.

Службата за охрана на първите държавници е създадена още преди 141 години и е една от малкото, която не е допуснала убийство на действащ държавен глава, премиер или пък председател на парламент.