Той е обвинен, че като командир на 61-ва Стрямска механизирана бригада, в периода от неустановена дата преди 29 април 2014 г. до 5 август т.г., при условията на продължавано престъпление – 13 отделни деяния, е злоупотребил с властта си и със служебното си положение, не е изпълнил служебните си задължения, и е превишил властта си, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Деянията са извършвани системно от началник към подчинени, като бригаден генерал Шивиков е действал с цел да набави за себе си и за Анелия Гергова-Шивикова, община Карлово, община Клисура, община Калофер и Сдружение "Ловно-рибарско дружество" в Карлово имотна облага, на обща стойност 65 595,37 лева и да причини другиму вреда.

От деянието са настъпили тежки последици - имуществени на обща стойност 43 729,95 лева за Командването на Сухопътните войски и неимуществени, твърди прокуратурата.
Те са отклонения в ежедневния ритъм на дейността на бригадата, намалена е бойната й готовност, нарушено е разпределението на служебното време на военнослужещите от състава й и още редица други нарушения.

На ген. Димитър Шивиков е наложена парична гаранция в размер на 1000 лева.

Предстои Военният съд в Пловдив да насрочи разглеждането на делото.

След повдигането на обвиненията срещу генерала, той обяви, че се кандидатира за кметската надпревара в Карлово. Това стана възможно, след като Инициативния комитет, който издигна кандидатурата му, събра задължителните по закон над 3000 подписа, половината от които са внесени в ОИК.

Ген. Шивиков достигна до балотаж срещу д-р Емил Кабаиванов, но го загуби, като получи 44,16% от гласовете на карловци.