Бившият командир на 61-ва Стрямска бригада в Карлово, е обвинен, че през лятото на 2010 година, като национален командир на 18-ти контингент на България в Афганистан, е присвоил имущество за 10 225 лева, твърди прокуратурата.

Става дума за одеяла, якета, панталони, зимни комплекти, спортни екипи, футболни екипи, които били предоставени на всеки контингент и трябвало да бъдат раздадени като безвъзмездна помощ за местното население. В края на мисията на част от това имущество останало нераздадено и вместо да бъде предадено на следващия контингент, Шивиков разпоредил то да бъде транспортирано с военен полет до България.

На 24 август 2010 г. на летище Пловдив пристигнали 104 одеяла с емблемата на ИСАФ, 87 зимни комплекта – яке с панталон, ръкавици, шал и шапка с емблемата на „ИСАФ“, 104 зимни якета, 135 спортни екипи с емблемата ИСАФ и надпис Афганистан, 20 топки и 18 походни легла.

Нарушенията били установени от военната полиция, последвала и проверка от Министерство на отбраната, според която е налице „нелегален внос на имущество, принадлежащо на коалиционен партньор“, но предложението останало без последствия, посочиха от прокуратурата при внасянето на делото в съда. В хода на разследването били проверени и отхвърлени версиите, че имуществото е било предоставено на домове за деца в България.

Според обвинението, за улесняване на присвояването, Шивиков извършил и документно престъпление, като в описа на товара записал, че това е доставка по линия на „Гражданско-военното сътрудничество“.

Военният съд в София два пъти връща делото на прокуратурата, защото в обвинителния акт не било посочено ясно времето на извършване на престъпленията, нито в чия полза се е разпоредил Шивиков, припомня "Лекс".

Присъдата не е окончателна и може да бъде протестирана пред Военно-апелативния съд. Най-вероятно прокуратурата ще направи това.

"Твърде много ми костваше това дело през последните 2 години. Развих диабет, бе прекратена военната ми кариера, която се развиваше много добре. Очаквам положително развитие и по другите повдигнати ми обвинения – за безвъзмездния труд на военнослужещи в мой апартамент и за предоставянето на военния духов оркестър за честванията на Левски и Ботев в Карлово и Калофер“, коментира пред БНР самият генерал.