33-годишният младши сержант от бригада "Специални сили" в Пловдив Ангел Желязков, който намушка с нож и причини смъртта на 45-годишния полицай Добромир Лазаров, бе освободен от ареста с най-леката мярка за неотклонение "подписка". Решението е на Софийския военно-апелативен съд, съобщи за Дир.бг адвокатът на Желязков - Красимир Елдъров. 

Заседанието на апелативните военни магистрати е започнало в 14 часа днес, а в залата са били десетки колеги на командоса.

Ангел Желязков е обвинен за това, че на 21 май около 1 часа в Пловдив чрез нанасяне на един удар с нож в областта на сърцето, умишлено е умъртвил Добромир Лазаров от Сопот, като убийството е извършено по особено мъчителен за убития начин. 

"Военно-апелативният съд прие, че Военният съд в Пловдив в лицето на съдия Величка Влашева не е отчел едно много важно обстоятелство - че подзащитният ми няма опасност да се укрие. Той е с безукорна характеристика, съдействал е изцяло на разследващите, имал е много добро процесуално поведение и няма никакви данни, че може да извърши друго престъпление", обясни решението на Военно-апелативния съд адвокат Елдъров. 

По думите му, след произнасянето на най-леката мярка за неотклонение, съдът е разпоредил Ангел Желязков да бъде освободен незабавно. Решението на военните магистрати е било посрещнато с бурни ръкопляскания от близките и колегите на командоса. То е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.

"Ангел Желязков от 11 години е командос. Подготвян е за мисии в чужбина. Освен това всички данни сочат, че това не е тежко умишлено престъпление, а се касае за неизбежна самоотбрана", добави Красимир Елдъров.