Софийска градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт в съда срещу 19-годишната Ивет Стайкова, обвинена за убийството на баба си - актрисата Виолета Донева, извършено по особено мъчителен начин и с особена жестокост, съобщиха от държавното обвинение.

81-годишната актриса бе открита мъртва в дома си в столичния квартал "Изток" в края на октомври м.г. Сигналът до тел. 112 бе подаден от нейни съседи, които забелязали, че от няколко дни не е излизала от вкъщи. За да влязат в апартамента, полицаите са разбили вратата. По тялото на Донева е имало следи от насилие.

Дни по-късно столичната полиция задържа внучката на актрисата - Ивет Стайкова. Според обвинителния акт до 18 октомври м.г. момичето е живеело заедно с приятеля си. През този период внучката на Виолета Донева употребявала марихуана и други наркотици и проявявала агресия както към приятеля си, така и към неговата майка. Поради това младежът провел разговор с актрисата и на 18 октомври завел Ивет в дома на баба й. Установено е, че тъй като актрисата не одобрявала употребата на наркотици и поведението на своята внучка, Ивет таила чувство на омраза към баба си, допълват от прокуратурата.

Вечерта на 19 октомври м.г. двете били сами в жилището на Донева. С намерението на убие баба си, която стояла изправена в едно от помещенията, Ивет взела кухненски нож с дължина на острието 12 см и нанесла с него общо 54 прободно-порезни рани в областта на главата и тялото на 81-годишната жена, 6 от които засегнали жизненоважни органи. През това време Виолета Донева е била в съзнание и изпитвала болка и страдание при всеки удар. Нараняванията довели до остра кръвозагуба, в резултат на която настъпила смъртта на актрисата. След като умъртвила баба си, момичето напуснало апартамента в 5:14 ч. на 20.10.2022 г.

От заключенията на назначите в хода на досъдебното производство тройна и петорна комплексни съдебнопсихиатрични и психологични експертизи се установява, че Ивет Стайкова е могла да разбира свойството и значението на извършеното и да ръководи постъпките си.

Обвиняемата е с мярка за неотклонение "задържане под стража". Разследването по случая е проведено от СДВР под ръководството и надзора на Софийската градска прокуратура.

Предстои насрочване от Софийски градски съд на разпоредително заседание по делото.