Върховният касационен съд върна журналистката Лили Маринкова на поста директор на програма "Хоризонт", от който беше освободена от генералния директор на Българското национално радио (БНР) Александър Велев след избора му преди две години, съобщава БНР.

Последната съдебна инстанция е осъдила БНР да ѝ плати обезщетение от 15 500 лева.

Освобождаването на Лили Маринкова, което беше мотивирано с "навършена пенсионна възраст", бе сред първите кадрови решения на Велев.

Две съдебни инстанции - Софийският районен и Софийският градски съд, не видяха нарушение в прекратения ѝ договор по член 328, ал. 2 от Кодекса на труда.

Върховните съдии обаче смятат, че той е неприложим за работодател като общественото БНР, а е предназначен за организации, които развиват стопанска дейност и изпълняват бизнес задачи.

"БНР не е стопански субект, а договорът за назначаването на Александър Велев за шеф на радиото не е същински договор за управление, ако и да се нарича така. Не е достатъчно договорът да е наименован "за управление", а същностното му съдържание за възлагането и преследването на бизнес цели", мотивират се те, като припомнят функцията на радиото на национална обществена медия.