Върховният касационен съд (ВКС) не потвърди присъдата срещу известния водолаз Васил Петков за причиняване на смърт на пешеходец по непредпазливост и върна делото заради "пороци при изясняването на фактите".

Досега Петков, който е ръководител на спасителни отряди при бедствия, аварии и катастрофи, получи на две инстанции 3-годишна условна присъда и му беше наложена забрана 3 г. да шофира. Според Окръжния съд в Ловеч и Апелативния съд във Велико Търново на 19 декември 2014 г., по пътя Велико Търново-София край угърчинското село Сопот, той блъснал и убил с фиата си 80-годишния Петър Колев. Той пресичал шосето с вързоп дърва и метална брадва. Преди сблъсъка Петков навлязъл в насрещната лента, видял пешеходеца, но не успял да спре.

Водолазът обаче твърди, че пенсионерът е бил блъснат от друга кола, докато пресичал с дървата, а след удара те излетели и се разпилели, при което част от тях се забили в неговия автомобил, съобщи "24 часа". По думите му той е бил единственият шофьор, който направил обратен завой, за да види какво става.

Но според основна, допълнителна и комплексна медико-автотехническата експертиза възрастният мъж е паднал върху капака и предното стъкло на фиата на Петков, след като вече бил блъснат от него. Пенсионерът издъхнал на пътя със черепно-мозъчна травма, счупване на бедрена кост и гръдна травма. През тялото му минал и друг, по-голям автомобил от този на Петков, посочват експертите. Както окръжният, така и апелативният съд казват, че пораженията по бронята, фара, мигача и предното стъкло на колата на водолаза са от контакт с тялото на пешеходеца.

Върховните съдии Валя Рушанова, Николай Дърмонски и Румен Петров обаче са на мнение, че Апелативният съд е трябвало да назначи повторна комплексна медико-автотехническа и физическа експертиза, която еднозначно да изясни механизма на инцидента. Магистратите отбелязват, че преки очевидци на катастрофата няма и недоумяват защо вещите лица, изготвили експертизите, са изключили в анализа си обясненията на подсъдимия. Петков отрича да е напускал лентата си за движение и да е минавал в насрещното, където го обвиняват, че е блъснал Колев.

"Не са изследвани въобще и други варианти за движение на пострадалия, включително този, при който той да е стоял неподвижно на разделителната линия между платната за движение или пък вариант да се е намирал в платното за движение на подсъдимия, но тялото му да е в позиция, обуславяща отхвърлянето му при удара в насрещното платно", пише в решението си ВКС.

Съдиите коментират, че усложнение идва и от това, че експертите приемат, че Колев бил блъснат и от друга неизвестна кола.

"Не е отчетено обаче нито от експертите, нито от решаващите съдебни инстанции, че на местопроизшествието е намерена метална брадва и не е изследвана възможността тя да има отношение към процеса по причиняване деформациите по автомобила", казват още върховните съдии и заключват, че винаги съдът е длъжен да вземе всички възможни мерки за разкриване на обективната истина.

През 2015 г. "24 часа" удостои Петков с приз "Достоен българин". На 19 юни 2014 г. той спаси 3-ма възрастни и дете, бедстващи 3 часа и половина във водите на придошлата река Белица край Дебелец. Името му е познато и от участието му в риалити предаването  "Сървайвър: Камбоджа" по bTV.