Петчленен състав на ВКС отхвърли искането на главния прокурор Сотир Цацаров да се спре изпълнението на влязлата в сила присада на петимата благоевградски полицаи, съобщава "24 часа".  Те са осъдени на 7 г. затвор за смъртта на Ангел Димитров-Чората. Същият състав на съда отхвърли и искането на съпругите на петимата полицаи Мирослав Писов, Борис Механджийски, Иво Иванов, Георги Калинков и Янко Граховски. Те също поискаха от съда спиране на изпълнение на присъдата.

В петък ВКС ще гледа по същество искането на Цацаров и петимата полицаи за възобновяване на делото. 

Десетки граждани, представители на синдикатите в МВР и близки на осъдените полицаи по делото "Чората", се събраха пред църквата "Света Неделя" в столицата на протест под мотото "Полицаите не са убийци" през уикенда. Повечето от протестиращите бяха облечени с бели фланелки с надпис "Българските полицаи не са убийци". Те настоха за възобновяване на делото "Чората". Събират се и  подписи за петиция, която ще бъде внесена до президента с молба петимата осъдени полицаи да бъдат помилвани.

На 20 април Върховният касационен съд окончателно присъди по 7 г. затвор за петимата полицаи, обвинени за смъртта на Ангел Димитров - Чората.

 В края на месец май главният прокурор Сотир Цацаров внесе искане до Върховния касационен съд за възобновяване на наказателното дело, по което бяха осъдени петимата полицаи за убийство.

Преди 14 години, късно вечерта, Чората беше арестуван по време на акция "Респект", разпоредена от тогавашния министър на вътрешните работи Румен Петков. Мъжът умира. По-късно става ясно, че смъртта му е настъпила за 6 минути.