Видеоклипове, запечатали как крадци обират жилища, освен да бъдат публикувани в социалните мрежи, могат да бъдат използвани и като доказателства в съда, заяви пред БНТ адвокат Веселин Пенчев.

"Особено по наказателни дела, няма никакво съмнение, че видеозаписите, които са извършени по случаен начин, могат да бъдат доказателство в съда. Тези видеозаписи представляват веществено доказателство", каза той предвид факта, че по принцип видеото не се приема като улика заради възможни манипулации.

Юристът уточни, че записът може да се използва в съдебния процес като идентификационна експертиза, но при определени условия

"В случаите, когато се монтира видеонаблюдение, е хубаво да се обърне внимание на техническите характеристики на записа. С колкото по-лошо качество е видеото, толкова по-малко вероятно е да послужи на вещите лица. И в никакъв случай не може да се разчита само на клипове от граждани", разясни Пенчев.

Той припомни, че ако заварим крадец вкъщи и има влизане с взлом, имаме право на неизбежната самоотбрана.

"Каквото и да се стори на нападателят, за да се отблъсне неговото нападение, то няма да се санкционира от правото. Дори причиняване на някакъв вид телесна повреда".

Криминологът проф. Калин Гайдаров обаче не препоръчва агресивна саморазправа, а по-скоро призовава властите за по-сериозни разследвания.

"Оказва се така, че ние сами трябва да се справяме с проблема, който в основата си е социален. Това е все едно аз да си поръчам такси и да си го карам сам", коментира бившият шеф на Института по психология на МВР.

По думите му ниската разкриваемост пречи на жертвите да се възстановят чисто психологически след престъплението. Защото към страха и яда от нападението се прибавя и усещане за несправедливост.

Според МВР за първите 6 месеца на тази година разкриваемостта при домовите кражби е малко над 24%. Статистиката сочи, че за същия период те са над 3300 - по около 18 кражби на ден.