Специализираният съд остави в ареста бизнесмена Ветко Арабаджиев. Той заяви пред Специализирания наказателен съд, че не разбира в какво е обвинен. Съдебното заседание е по искането на прокуратурата той да остане за постоянно в ареста. Заседанието за мярката за неотклонение започна точно в 16 ч.

Късно тази нощ с полет от испанската столица и под конвой беше докаран в София Ветко Арабаджиев. Тук ще му бъдат повдигнати обвинения за данъчни престъпления и пране на пари. 

Децата на Ветко Арабаджиев Вълчо и Александра също дойдоха в съда.

Ветко и Маринела Арабаджиеви бяха задържани в Барселона през месец март, след като България ги обяви за международно издирване и издаде Европейски заповеди за арест на двамата още на 31 август миналата година. Тогава беше арестуван най-малкият син на семейството - Вълчо Арабаджиев. Той изкара в ареста близо 8 месеца и беше освободен под гаранция от половин милион лева.

Според актуализираното обвинение от 2013 година до края на август миналата година Арабаджиев е ръководил организирана престъпна група за данъчни престъпления и пране на пари. Част от групата е и била съпругата му Маринела.

По искането за нейната екстрадиция все още няма решение на испанския съд.

В 208 тома са събрани доказателства, с които спецобвинението ще иска да убеди съда, че Ветко Арабаджиев трябва да остане за постоянно в ареста.

От Специализирания съд уточниха, че Арабаджиев е заявил изрично, че не желае да бъде сниман и записван.

Семейство Арабаджиеви пазили схемите за данъчни престъпления в мобилните си телефони. Това разкриха по време на съдебното заседание от прокуратурата. Според държавното обвинение бизнесмените са разпореждали на близки до тях да убеждават социално слаби лица да стават фиктивни собственици на кухи фирми. Дружествата извършвали симулативни операции, а оборотите им били връщани обратно на бизнесмените. От прокуратурата посочиха още, че злоупотреби е имало и в дружествата захарен комбинат и "Виктория груп", собственост на фамилията. В периода от 2013-а до 2018 година Арабаджиеви не са внасяли ДДС. В резултат на това щетите за държавата били за милиони левове.

"Разбирам обвиненията, но не разбирам какво общо имам с тях", заяви пред съда Ветко Арабаджиев.

В залата стана ясно, че чужди разузнавателни служби докладвали в ДАНС за бизнесмена. Пред съда Ветко Арабаджиев демонстрира спокойствие. 

Адвокатът му Илиян Василев настоя клиентът му да бъде незабавно освободен още в съдебната зала. Според него по силата на съдебното решение в Мадрид той е предаден на нашите власти само за "пране на пари" и участие в организирана престъпна група, а не за данъчни преспъления. Освен това прокурора говорел за период 2013 и 2014 година, периодът за който всъщност се отнася европейската заповед за арест. 

Съдът ще поиска от този в Испания обяснение защо Арабаджиев не е екстрадиран по едното обвинение за данъчно престъпление. 

Синът на бизнесмена Вълчо и дъщеря му останаха безмълвни и не пожелаха да коментират решението.

Семейство Арабаджиеви бяха обявени за издирване с европейска заповед за арест през август 2018 г. Те бяха открити от испанските власти на 7 март 2019 г. в жилище в Кабрера де Мар в близост до Барселона, собственост на Георги Семерджиев.